Без договор! Без предплащане!

Защо котките спят много?

Котките спят около 2 пъти повече хора. Продължителността на времето, през което те спят, зависи от тяхната възраст, размер и темперамент. Средно котките спят около 13-16 часа дневно. Те прекарват около 2/3 от живота си в неактивно състояние...

8/19/2023

Склонността на котката да спи е все още загадка. Следният факт обаче дава възможност да се доближим до разбирането на тази характеристика на котките: повечето представители на семейството на котките принадлежат към нощния тип животни, което обяснява тяхната активност призори и привечер (пясъчните котки са нощни). Много хора вярват, че техните котки са активни през нощта, защото често се събуждат рано сутринта. Истината е, че котките всъщност спят по-голямата част от нощта.

Сумрачният характер на котките е свързан с техния ловен инстинкт. Котките са диви хищници на малки животни като гризачи, птици и дори бръмбари. Тяхната плячка е най-активна, когато слънцето изгрява и точно преди залез слънце. Когато котките не ловуват, те си позволяват да подремват.

Котките всъщност дремят

Котките остават будни в продължение на 16 часа. Сигурно сте забелязали, че сънят им настъпва на интервали. Това отново е свързано с техния хищнически инстинкт. Котките са много нащрек за случващото се около тях и затова умишлено се събуждат периодично, за да се уверят, че всичко е в ред.

Котетата изискват повече сън от по-възрастните котки. Отчасти защото се развиват и обикновено се настаняват през повечето време. По този начин те са на теория по-малко уязвими към потенциални врагове. След като узрее, котето започва да се адаптира към рутината, типична за възрастни котки.

Сънуват ли котките?


Котките често сънуват лапи и мустаци насън, движат очите си, сякаш са в процес на преследване на потенциална жертва. За котките, както и за хората, фазата на REM съня е характерна.

russian blue cat lying on brown leather textile
russian blue cat lying on brown leather textile