Без договор! Без предплащане!

За какво мисли моето куче?

Кучетата могат да изразяват емоции и комуникират с нас през невербални сигнали. Въпреки липсата на общ език, те разбират света около тях и използват собствени начини за комуникация. Ние трябва да научим да разбираме техните сигнали и да комуникираме ясно с тях, за да се подобри взаиморазбирането.

6/12/2023

Случвало ли ви се да наблюдавате играещи кучета в парка, които сякаш се усмихват, скачат и се борят едно с друго, и да се чудите "За какво мислят кучетата?" или "Как мислят кучетата?". Може би сте виждали кучето си, загледано с копнеж през прозореца, чудейки се какви мисли минават през ума му, или сте разговаряли с него преди работа, чувствайки се напълно уверени, че е разбрало всичко, което току-що сте казали. Но дали е така? Просто предполагате, че кучето ви ви разбира, защото неговата невербална комуникация като контакт с очите и дори вербална комуникация като лай правят да изглежда така, че то наистина разбира какво казвате?

Да се чудите как работи мозъкът на кучето не е нещо ново. Хората размишляват над този въпрос от векове. Помислете за този цитат от Джеръми Бентам, който датира още от 1789 година: "... Въпросът не е дали могат да разсъждават. Нито дали могат да разговарят. А дали могат да страдат?" Всички любящи стопани на кучета обичат да смятат, че техният космат приятел може да комуникира с тях. Всъщност, много хора вярват, че техните кучета изпитват широк спектър от емоции и се безпокоят за щастието и емоционалното благосъстояние на своя домашен любимец.

Поради това стопаните на домашни любимци искат да вярват, че кучетата комуникират, въпреки наличието на езикова бариера. Въпреки че кучетата не говорят с думи и на същия език като вас, те са в състояние да разбират света около тях. Ключът е да се разбере как работи техният мозък, за да се види какво мислят и по-добре да се разбират техните комуникационни сигнали.

Когато кучето се усмихва или маха опашката си, това може да бъде израз на радост или възбуда. Скачането и борбата с други кучета са често начини за игра и социално взаимодействие. Кучетата използват и други форми на комуникация, като пози на тялото, движения и звуци, за да предават своите намерения и емоции.

Важно е да се отбележи, че кучетата имат своя собствена "език" и начин на комуникация, който може да се различава от нашия. Те могат да разбират някои от нашите жестове, интонации и дори думи, но това не означава, че те разбират пълно съдържание и сложни концепции, които ние изразяваме чрез езика си. За да постигнем по-добро разбиране и комуникация с нашите кучета, е важно да се научим да четем техните сигнали и да използваме ясен и последователен начин на комуникация с тях. Това може да включва използване на повтарящи се жестове, добра невербална комуникация и награждаване за желаното поведение.

В крайна сметка, въпреки че можем да имаме силно емоционална връзка с нашите кучета и да се чувстваме, че ги разбираме, важно е да бъдем реалисти и да признаем, че те имат своите граници в разбирането и комуникацията с нас. Нека нашата любов и грижи за тях бъдат основани на наблюдение, внимание и уважение към техните потребности и емоции.

black and brown long coated dog
black and brown long coated dog