Без договор! Без предплащане!

Може ли кучето да пие друго освен вода?

Едно от най-важните неща, свързани с отглеждането на домашния ни любимец, е да се уверим, че кучето има достъп до прясна и чиста вода. Независимо от сезона (разбира се, през лятото това е още по-важно), ежедневната хидратация е от ключово значение за доброто и пълноценно развитие на косматия ви другар. Много от стопаните на домашни любимци се чудят дали могат да дават на кучето си нещо друго освен от вода (в различните й форми)?

5/13/2023

Най-разхлаждащата и желана за пиене от кучетата ни, особено през лятото, е прясната, чиста питейна вода. Това е с абсолютна сигурност най-доброто питие, което можете да предложите на домашния си любимец.

Ако обаче по някаква причина четириногият ви приятел отказва да пие, можете да го „прилъжете“ с няколко прости, но ефективни трика:

  • Опитайте с кубче лед, което да предложите от ръка;

  • Сменете водата в купичката с прясна;

  • Мийте паничката му всеки ден – може би не мирише добре и за това животното не иска да пие от нея;

Насърчавайте го с лакомство всеки път, щом пие вода;

Чай или кафе?

Кофеинът може да бъде токсичен за кучетата и дори една „безобидна“ според вас глътка може да нанесе мигновени поражения на здравословното им състояние. Нивата на кофеин в кафето и някои видове чай могат да се отразят непоправимо на нервната система на четириногия ви приятел.

Могат ли кучетата да пият мляко?

От малки знаем, че млякото е пълно със здравословни хранителни вещества като калций и протеини. Но знаете ли, че повечето кучета имат непоносимост към лактоза? Именно консумацията на прясно мляко може да разстрои храносмилателната система, да накара четириногите да се чувстват доста зле и да им причини диария.

Разбира се, не всички кучета, които пият мляко веднага получават тази реакция – всяко куче е различно. Но най-добрият съвет, който можем да ви дадем е – освен ако идеята ви не е да „отпуснете“ стомаха на любимеца си (ако, например, има запек), не му давайте да пие прясно мляко.

Вода, вода и пак вода

С риск да се повторим – за вашето куче пиенето на вода наистина е най-добрият, проверен и сигурен начин да бъде добре хидратирано и здраво. Никоя друга напитка, било то и кучешка, не се доближава до ефекта, който има тази живителна течност върху организма на домашния ни любимец. Всички останали течности – съвсем спокойно можете да спестите на домашния си любимец.

apricot toy poodle standing near brown wooden bench
apricot toy poodle standing near brown wooden bench