Без договор! Без предплащане!

Мокра или суха котешка храна?

Основният фактор, определящ здравето и доброто състояние на котките, е тяхното хранене. Затова е много важно да следите какво и кога ядат. Марките, специализирани в храни за котки, отчитат физиологията на тези домашни любимци и предлагат продукти в различни ценови диапазони.

1/18/2023

Основният фактор, определящ здравето и доброто състояние на котките, е тяхното хранене. Затова е много важно да следите какво и кога ядат. Марките, специализирани в храни за котки, отчитат физиологията на тези домашни любимци и предлагат продукти в различни ценови диапазони.

Когато разглеждаме в магазин за домашни любимци, можем да прекараме часове в избор на храна въз основа на нейната опаковка. Производителите разбират, че потребителят ще гледа на първо място етикета, затова го правят възможно най-ярък и обещаващ. Но тъй като за котките е нездравословно да ядат големи количества въглехидрати и бобови култури, първо трябва да прочетете съдържанието на храната и след това да разгледате дизайна.

Котките са месоядни и затова се нуждаят от специална диета. Ако не се хранят с правилните храни, с течение на времето могат да се появят здравословни проблеми. За щастие има марки, които са специализирани в производството на здравословна храна за котки и наистина се грижат за доброто състояние на домашните любимци.

Както знаете, нашият космат приятел се нуждае от достатъчно витамини и минерали, за да поддържа здравословен и балансиран начин на живот.

Изключително важно е да направите разумен избор на храна за вашия четириног приятел, тъй като той не може да види разликата между здравословна и нездравословна храна. Храната, която купувате, ще повлияе на цялостното му здраве и благосъстояние. Много стопани редуват суха и мокра храна, за да осигурят на котката си балансирана и питателна диета.

  • Купувайте само качествена суха храна за котки, за да сте сигурни, че тя съдържа само естествени и безопасни съставки. Диетата на котката трябва да съдържа витамини като A, D, E, K, C и B. Тя трябва да е богата и на калций, кобалт, мед, флуорид, йод, желязо, магнезий, хром, цинк и др.

  • Обикновено котките се хранят два пъти дневно, но вие трябва да се съсредоточите най-вече върху общото състояние на вашия домашен любимец. Наблюдавайте нейната активност и поведение, за да можете сами да съставите график за хранене. В идеалния случай интервалът между храненията трябва да е между 8 и 12 часа. Например, ако котката е яла в 9 часа сутринта, следващото хранене трябва да започне в 18 часа. Това не означава, че трябва да карате котката си да гладува. Ако видите, че е гладно, позволете на животното да похапне следобедна закуска.

  • Важно е да се отбележи, че всички котки имат различни хранителни нужди. Това означава, че не всички домашни любимци се нуждаят от едно и също количество хранителни вещества. Нуждите им са уникални, така че диетата им трябва да бъде съобразена с възрастта, здравето и физическата активност. Въпреки това има няколко основни насоки, които трябва да се вземат предвид при съставянето на менюто на котката. Например, ако забележите, че котката ви губи тегло, ще трябва да увеличите дневните ѝ порции. С други думи, не е необходимо да се придържате към общоприетите норми, за да храните котката си.

  • Осигурете на котката си прясна вода, тъй като в сухата храна няма влага. Уверете се, че вашият домашен любимец не е дехидратиран, тъй като една мишка, например, съдържа 70% повече вода от сухите гранули. Диетата на котката не се ограничава само с храна. Здравословното, питателно и балансирано хранене трябва да бъде придружено от чиста питейна вода. Важно е не само да пълните купата с вода, но и да я миете редовно.
    Осигурете на котката си прясна вода, тъй като в сухата храна няма влага. Уверете се, че вашият домашен любимец не е дехидратиран, тъй като една мишка, например, съдържа 70% повече вода от сухите гранули. Диетата на котката не се ограничава само с храна. Здравословното, питателно и балансирано хранене трябва да бъде придружено от чиста питейна вода.
    Важно е не само да пълните купата с вода, но и да я миете редовно.

  • Не хранете домашния си любимец само със суха храна. Редувайте я с мокра храна.Преди да изберете една или друга храна, трябва да проучите нейния състав (дори в една и съща ценова категория съставите могат значително да се различават по качество).

russian blue cat on brown wooden table
russian blue cat on brown wooden table