Без договор! Без предплащане!

Котката ви краде ли храна? Разберете защо го прави!

Колко пъти не сте се изненадвали да разберете, че котката ви краде, понякога точно под очите ви, парче салам или резен апетитна пържола?

12/30/2022

Колко пъти не сте се изненадвали да разберете, че котката ви краде, понякога точно под очите ви, парче салам или резен апетитна пържола?

Със сигурност сте се чудили защо котките крадат и може би дори се опитват, без успех, да се отърват от „завлаченото“. Е, има някои методи за „дисциплиниране“

Както всяка дива котка, домашната също е хищно животно, снабдено както с пъргавината, необходима за проследяване на плячката и разкъсването й, така и с подходящия инстинкт. Чрез опитомяване обаче котката до голяма степен е загубила „функцията“ си на ловец. Но инстинктите й са добре запазени. Следователно, дори и при липса на плячка, котката се нуждае от „обучение“, за да поддържа вродените си ловни умения.

Често изпускаме от поглед точно инстинкта за ловец в котката, свикнал да не получава „готова“ храна, а да я набавя сам, със собствените си сили. Именно поради това „желание“, котката предпочита да „контролира“ дневната порция храна.

Така че отговорът на въпроса „защо котките крадат?“ е възможно най-простия: котката краде инстинктивно. Няма значение колко я храните или дали има или не деликатеси, просто парчето храна трябва да бъде „ловено“, „спечелено“, „присъдено“!

Ако искате да я отучите от този навик, вкоренен в нейното котешко поведение, трябва да имате предвид, че котките са не само страшно любопитни, но и много упорити.

Следователно, първи съвет би бил да не я наказваме рязко или да не я наказваме по никакъв начин. Котката е действала благодарение на вродените си ловни инстинкти и ако я накажете резултатът ще бъде, че тя просто ще краде зад гърба ви, докато не присъствате. Ето защо трябва да подходите към въпроса много по-„дипломатично“. Можете да бъдете много изобретателни в това отношение.

Първата стъпка е да се въоръжите с търпение и да бъдете последователни, когато решите да премахнете навика „кражба“.

Вдигнете шум

Известно е, че в момента, в който котката чуе пронизителен, неочакван звук, тя ще се обърне в бяг. Абсолютно шокирана от произведения шум, котката ще изтича до най-отдалечения ъгъл на къщата. Тя ще бъде толкова притеснена в бягането си, че няма да забележи откъде идва адският шум.

Ако повторите процеса няколко пъти, би трябвало котката да се откаже да краде завинаги.

white and black cat sitting on table with food on plate
white and black cat sitting on table with food on plate